Flattvann

«Flattvann» er i Nord-Norge en relativt liten aktivitet knyttet til padling. I vårt nærområde er det noen «flattpadlere» i Vesterålen og Bodø.
Flattvann er hovedsakelig betegnelse for rask konkurransepadling, men er også en ypperlig mosjonsform og nyttig tillegg til havpadling. Hovedfokus er på balanse, rask  fremdrift og god padleteknikk, og passer spesielt for deg som liker å «jobbe og svette».
I motsetning til havkajakk der det finnes et utall modeller for ulik type padling, er det i flattvann meningen å bruke kajakker laget spesielt for fart. Disse oppfattes av noen som «ustabile» men er gode til sitt formål. De fleste havkajakker er nokså «trege», mens noen er nokså raske. Oftest brukes det såkalte surfski (http://www.surfski.info) og wingåre. Noen hurtigkajakker, som K1, fungerer bare uten bølger, mens surfski kan takle «alt».

K1 ser du gjerne i padlekonkurranser på tv, og det padles på flatt vann. En surfski, derimot, i hendene på gode padlere fungerer meget godt når det er bølger, og det er mulig å «ri bølgene» medvinds og slik holde høye hastigheter over lange strekninger, gjerne 14 – 20 km/t. Proffer kan gjerne holde hastigheter på 30-35 km/t (!)

Bildet viser en situasjon i en typisk konkurranse med «surfski», riktignok i varmere farvann enn her. Klubben har ingen slike kajakker/surfskier, og heller ikke mange med flattvannserfaring. Men det vil komme invitasjon til å prøve / være med på trening med god padleteknikk. Vil du være med bør du ha en litt rask kajakk.

På nettet finnes det forresten massevis av tips-og instruksjonsvideoer, dette er en av de bedre – ta en titt 🙂