Flattvann

«Flattvann» er i Nord-Norge en relativt liten aktivitet knyttet til padling. I vårt nærområde finnes 2-3 flattpadlere i Vesterålen og 4-5 i Bodø.
Flattvann er hovedsakelig betegnelse for rask konkurransepadling, men er også en ypperlig mosjonsform og nyttig tillegg til havpadling. Hovedfokus er på balanse, rask  fremdrift og god padleteknikk, og passer spesielt for deg som liker å «jobbe og svette».
I motsetning til havkajakk der det finnes et utall modeller for ulik type padling, er det i flattvann meningen å bruke kajakker laget spesielt for fart. Disse oppfattes av noen som «ustabile» men er gode til sitt formål. De fleste havkajakker er nokså «trege», mens noen er nokså raske. Oftest brukes det såkalte surfski (http://www.surfski.info) og wingåre.

Det kan padles når det er vindstille og flatt hav, men surfski i hendene på gode padlere fungerer meget godt når det er bølger, og det er mulig å «ri bølgene» medvinds og slik holde høye hastigheter over lange strekninger, gjerne 14 – 20 km/t. Proffer kan gjerne holde hastigheter på 30-35 km/t (!)

Bildet viser en situasjon i en typisk konkurranse med «surfski», riktignok i varme farvann en her. Klubben har ingen slike kajakker/surfskier, og heller ikke mange med flattvannserfaring. Men det vil komme invitasjon til å prøve / være med på trening med god padleteknikk. I såfall bør du ha i det minste en litt rask kajakk.

På nettet finnes det forresten massevis av tips-og instruksjonsvideoer, dette er en av de bedre – ta en titt 🙂