Effektiv og økonomisk padleteknikk (forover)

Ønsker du å kunne padle litt lengre?
Ønsker du å være tryggere på komme frem når det blåser litt?
Ønsker du å kunne padle litt raskere?

Svarer du ja på ett eller flere av disse spørsmålene må du lese videre 🙂

God padleteknikk handler om å kunne padle økonomisk og med mindre belastning på kroppen. Gjøre bruk av de store og effektive muskelgruppene du har i kroppen.

I de vanlige havkursene blir du litt kjent med den gode og effektive padleteknikken for å drive kajakken forover. Og det er jo nettopp foroverpadling du kommer til å gjøre kanskje minst 95% av tiden du er i kajakk.
Erfaringen vi har viser derimot at de fleste havpadlere, selv etter havkursene, velger enklere teknikker, noe som kan være greit på kortere turer i rolig eller vindstille vær. Men vi (og andre) ser også at de samme padlere ofte sliter med å komme seg fremover om når det blåser litt motvind og i bølger. De «enkle» teknikkene gjør at du ikke får utnyttet all den kraften du faktisk har i kroppen din, du blir fort sliten, og tempoet blir lavt. Dette kan hindre deg fra mange flotte padleopplever og turer, noe vi tror du ikke ønsker.

Derfor er det bare fordeler med å lære seg god padleteknikk. I klubben finnes nettopp den kompetansen som trengs for å veilede og øve på akkurat dette. God padleteknikk gjør at du får øvd opp balansen din, du aktiverer store muskelgrupper, padletempoet kan øke, og du kan bruke padling til en skikkelig treningsøkt for både styrke og utholdenhet!

Dette kurset vil fokusere på foroverpadling, masse tilbakemelding og god tid til å øve og få grunnleggende bevegelser på plass. Det blir også brukt tid på å vise og forklare litt om hvordan du kan trene styrke og utholdenhet.

Utstyr
Årer: Ta med den åra du har!
Den gode padleteknikken er utviklet og optimalisert av konkurransepadlere, der de norske forøvrig er helt i verdenstoppen. I konkurranse bruker man man selvfølgelig de raskeste racerkajakker og vingårer. Vingårer er godt egnet også for oss amatører om vi skal padle litt lengre distanser, fordi vingårer faktisk hjelper teknikken. Det er mulig å bruke samme teknikk på alle åretyper: vingårer, euroårer og grønlandsårer.

Det betyr at du godt kan stille på kurs med euroåre, som kanskje er den vanligste åretypen for kajakk. Åra bør være vribar. Vi kurser i en avslappet men god teknikk, med utgangspunkt i overnevnte optimale teknikk.

Kajakk: Ta med den havkajakken du har! Havkajakker er betydelig langsommere enn racerkajakk. Dette har med skrogfasong å gjøre. Grovt sett gjelder at jo mer stabil en kajakk er jo langsommere går den. Det motsatte gjelder også. Men uansett kan du med en god og effektiv teknikk padle raskere fremover. Selvfølgelig betyr også fysisk styrke og utholdenhet noe.

Det betyr at du kan delta med den kajakken du har, selv om raskere kajakktyper vil gi litt større utbytte.

Se også informasjon på siden vår om flattvannspadling.