Kajakkurs

Ønsker du «våttkortet»?
Være med på artige og lærerike kurs i havpadling?

Da har vi det riktige tilbudet!
Hvorfor ta et kurs i kajakk og padling?
For det første er det en morsom opplevelse! Det blir ofte mye smil og latter, samtidig som du vil oppleve både mestering og kanskje litt flytting av personlige grenser. Vi legger vekt på at det skal være hyggelig og artig på kurs, vel vitende om at dette er positivt for en læreprosess.
Dernest, og enda viktigere, lærer du nødvendige ferdigheter for tryggere padling. Vår kyst er både vakker og utfordrende på en gang. Derfor er det nødvendig med litt kunnskap for å oppleve tryggere padling. Du vil lære grunnleggende teknikker og om å planlegge og ta hensyn rådende hav- og værforhold.

Et bestått grunnkurs gir deg et kompetansebevis – «våttkortet». Med dette vil du som regel få lov å leie kajakker på mange utleiesteder, og våttkortet er obligatorisk dersom du ønsker å låne klubbens kajakker til egne turer.
Våttkortet – se informasjon her – forøvrig er et omfattende kompetansesystem for padling. Selve våttkortet er egentlig ikke et kompetansebevis, men derimot festes det små klistremerker på kortet som viser hvilke kurs du har gjennomført og bestått. Det finnes mange grener og nivåer, der havpadling er en gren. Grunnkurset er første kompetansetrinnet for havpadling. Deretter kan du ta teknikkurset for hav, ulike elvepadlingskurs, kanokurs etc. Hvert kurs har sitt klistremerke.

Kursdatoer 2018 – kommer

Forbehold om tilstrekkelig antall påmeldte til kursene, vi ønsker vanligvis minst 4 deltakere på et kurs av hensyn til muligheter for deltakere å samarbeide og lære av hverandre.

Påmelding:
Send epost til leder (at) vlkk.no

Om kurs i havpadling i regi av VLKK
Kursene avholdes hovedsaklig i perioden (mai) juni – september, i utvalgte områder rundt Vestvågøy / Lofoten. Vi kan i samarbeid med lag/foreninger arrangere kurs også andre steder. Det kan da påregnes litt økte kostnader ved transport/opphold.
Lærerne/instruktørene i klubben har lang padleerfaring, god utdanning fra padleforbundet og har gjennomført mange gode kajakkurs med fornøyde deltakere. Vi evaluerer grundig vær- og havforhold og gjør det som er nødvendig for at kurset gjennomføres innen trygge rammer for deltakerne. Ulike lokasjoner passer i ulike forhold, men været er ustabilt og bestemmer til syvende og sist.

Introkurs
Introkurset kan gjennomføres i løpet av en formiddag eller ettermiddag, og er ment å gi en like smakebit om hva havpadling kan dreie seg om. Du får kort innføring i enkel padleteknikk samt litt øvelse i «wet-exit». Deretter er det fritt frem for enten litt leking eller en kortere tur i rolig og trygt farvann.
Kurset kan også egne seg som et lite stunt i forbindelse med privat arrangement, selskap eller til og med som innslag et utdrikningslag!

Grunnkurset
Dette kurset for deg som har lyst å prøve eller er i ferd med å begynne med havpadling. Grunnkurset er også kjent som «våttkort»-kurset.
Gjennom kurset vil du lære og øve på grunnleggende ferdigheter om
* sikkerhet på hav og i kajakk, for deg og andre
* litt om hvordan du best håndterer en kajakk når du padler, og hvordan du bruker åre, vest, trekk.
* når du skal inn og ut av den
* om turplanlegging
* om friluftsliv med kajakk

Opplæringen gis etter nasjonal standard fra padleforbundet, og våre instruktører er både gode padlere og pedagoger med årevis av erfaring.

Om du allerede har egen kajakk eller låner hos venner, kan du selvfølgelig bruke den. Ellers har klubben utstyr.
I kursprisen er det inkludert lån av kajakk og utstyr.
Selv må du ha tøy som passer. I løpet av kajakkurset må du påregne å være noen ganger i vannet, så det er en fordel med tørrdrakt eller våtdrakt (neopren). Vi har noen tørrdrakter til utleie, dette er ikke inkludert i kurspris.

Teknikkurset
Teknikkurset i havpadling er for deg som har padlet en stund, og som har gjennomført grunnkurset i havpadling eller har tilsvarende ferdigheter. Du er interessert å lære og øve på ulike praktiske og tekniske ferdigheter, og bruke flere av mulighetene som en kajakk har i seg.
Etter gjennomført kurs vil du ha fått god trening og gjennomgang i hvordan:
* padle økonomisk og godt over lengre distanser
* gjøre mange ulike og nyttige manøvre av kajakken
* bruke støttetak og sideveis forflytning
* kunne assistere andre med f. eks tauing
* ha bedre kjennskap til sikker padling
* mer øving på egen- og kameratredning
* være oppmerksom på de øvrige i ei gruppe du padler sammen med, og være til støtte og hjelp for nye padlere
* og det blir forsøkt på å få litt av rulla 🙂

Videre kurs og sponsing for deg som er ekstra interessert
Klubben er også interessert i at flere kurser seg opp til å kunne fungere som instruktører, aktivitets- og turledere. Teknikkurset er første trinnet, som gir deg anledning til senere å delta på forbundets aktivitetslederkurs. Ønsker du dette, vil klubben sponse hele eller deler av kursavgiften. Spesielt ønsker vi flere jenter eller kvinner velkommen til dette!

Er du medlem i klubben (og har vært det en stund) får du dette kurset til en meget gunstig pris – bare 1200 kr! Ofte ligger kursavgiften på mellom 2000 og 2500 kr. Kurset varer i 16 timer, avgiften inkluderer kajakk med åre, vest og trekk, men du kan gjerne bruke eget utstyr om du har. Antrekk gjennom kurset er tørrdrakt, da du må være i vannet mange ganger. Enten har du tørrdrakt selv, eller du kan leie hos klubben.
Forbehold ellers om passelige værforhold og nok antall deltakere, men det er også begrenset antall plasser 🙂

Kurspriser og varighet
Introkurs, 3 timer, kr 400
Grunnkurs, 16 timer/ei helg, kr 1500 (kr 2000)
Teknikkurs, 16 timer/ei helg, kr 1200 (kr 2000), forutsatt du har vært medlem i minst (ca) 1 år.
Oppfriskningskurs. Som medlem i klubben kan du dessuten være på begge kurstypene som oppfriskningskurs. Om du har tatt kurset hos oss tidligere, vil kurset koste kun kr 800. Ellers kr 1200.
(Priser i parentes gjelder ikkemedlemmer)

Inkludert i kursprisen er:
Kajakk, åre, vest og annet tilbehør til kajakken.

Tørrdrakt kan leies til kurs for kr 500.

Kursavgift og evnt medlemsskap forhåndsbetales til vår konto 1503 46 60155, merket med navn og hva innbetalingen gjelder.

Du må selv ha passende antrekk til kurset:
Du må ta hensyn til at vanntemperatur i Lofoten på våren er rundt 6 grader, og økende til rundt 11-12 grader i aug/sep, og på kajakkurs forventes det at du er ofte i vann under treningen.  Opphold i kaldt vann er ukomfortabelt for de fleste, og det er sjanse for å bli utsatt for hypotermi. Derfor blir bekledning viktig.

Det beste antrekket er tørrdrakt. Med den kan du oppholde deg i vannet forholdsvis lenge uten å bli kald, og du kan trene massevis på ulike teknikker uten å være nervøs for å tippe rundt og bli våt og kald. En tørrdrakt er en svært god investering dersom du antar at du kommer til å padle en del. Priser i butikk fra kr 3500 og oppover til over 14000. Tørrdrakter har ulike kvaliteter og utstyrsnivå.
Kajakk er lett å låne / leie, mens tørrdrakt ofte er vanskeligere å finne.

Det nest beste er våtdrakt. Med slik kan du være ofte i vannet og likevel holde deg ganske varm, selv om drakta blir (som navnet sier) våt. Våtdrakt kan dog føles litt tung og stiv å padle i. Priser fra kr 400 (f.eks. Europris) og opp til ca 3000.

Et tredje alternativ er vanlige turklær. Utfordringen er at om (og når) du tipper, blir du gjerne helt våt og er avhengig av å skifte til tørt. Og tørre skift brukes fort på kurs 🙂 Klærne må dessuten tåle å bli våte. Noen skallplagg kan bli flekkete av sjøvann.

Kursene følger padleforbundets kursbeskrivelser og standarder.
Disse finner du her: Kursbeskrivelser hos padleforbundet