Flattvann

«Flattvann» er i Nord-Norge en relativt liten aktivitet knyttet til padling. I vårt nærområde er det noen «flattvannspadlere» i Vesterålen og Bodø. Derimot er dette en stor aktivitet sør i landet.
Flattvann er hovedsakelig betegnelse for rask konkurransepadling, men er også en ypperlig mosjons- og treningsform og nyttig tillegg til havpadling. Ser du kajakk på tv er det ofte konkurransepadling. Hovedfokus er på balanse, rask  fremdrift og god padleteknikk, og passer spesielt for deg som liker å «jobbe og svette». Gode utøvere trener like mange timer og like avansert og målrettet som gode utøvere i f.eks skisport.
I motsetning til havkajakk der det finnes et utall modeller for ulik type padling, er det i flattvann meningen å bruke kajakker laget spesielt for fart. Disse kan oppfattes som «ustabile» men er gode til sitt formål. De fleste havkajakker er nokså «trege», og noen er litt raske. K1, K2, racer mv er vanlige kajakker i konkurranser. Årene er alltid wingårer. Kajakkene på bildet er K1, og disse brukes bare på flatt og stille vann.

En annen kajakktype som kan ha gode fartsegenskaper er surfski (http://www.surfski.info). Mens racingkajakker, som K1, brukes bare uten bølger, kan surfski takle «alt».

K1, K2, K4 ser du gjerne i padlekonkurranser på tv, og det padles altså på flatt vann: innsjøer, lukkede fjorder o.l. En surfski, derimot, i hendene på gode padlere fungerer meget godt når det er store bølger, og det er mulig å «ri bølgene» medvinds og slik holde høye hastigheter over lange strekninger, gjerne 20-25 km/t. Proffer kan holde hastigheter på 30-35 km/t (!)

Bildet viser en situasjon i en typisk konkurranse med «surfski», riktignok i varmere farvann enn her. Klubben har ingen racingkajakker eller surfskier, og heller ikke mange med flattvannserfaring. Men det vil komme invitasjon til å prøve / være med på kurs og trening med god padleteknikk. Vil du være med er det gunstig at du har en litt rask kajakk.

På nettet finnes det forresten massevis av tips-og instruksjonsvideoer, dette er en av de bedre – ta en titt 🙂

Det som gjør en kajakk rask er hovedsaklig at jo rundere og smalere den er i skroget jo raskere er den. De er også spisse og spesielt smale foran og bak.