Havpadling

Havpadling – hva er det?

Lofoten er i mange aviser og magasiner kåret til et av verdens vakreste øyriker, men det veit jo alle som bor her, eller har vært her 🙂 I alt fra midnattsol til sørvest kuling byr havområdene rundt Lofoten – og andre steder – på fantastiske opplevelser med natur og dyreliv i rikt monn. Å ferdes på havet er de fleste forunt i dag, men kajakken tar deg nærmere enn du skulle tro! Med kajakk kommer du helt innpå både stillhet og det ville, vakre vi har i området vårt.

En havkajakk ser ut som en beskjeden farkost, men de gode kajakkene har utrolige egenskaper, og tåler vær og sjø mye bedre enn man først kan tenke seg. Fremkommeligheten er uovertruffen, etterlater ingen forurensing, og gir padleren god mosjon på toppen av det hele. Og følelsen av å gli gjennom vann og bølger er nesten ubeskrivelig.

Imidlertid er kunnskap om riktig bruk avgjørende. Jo flere og mer varierte opplevelser du ønsker, jo bedre er det å vite hvordan du kan kontrollere og bruke kajakken, ta hensyn til havet, været og ikke minst egne ferdigheter. Å være en trygg og kompetent padler er iallefall vår målsetning på dine vegne.

Gjennom våre klubbturer og kurs byr vi på trygge rammer der du kan teste deg selv, utvide grenser og få mer erfaring og opplevelser sammen med andre. Vi byr på turer og kurs som ledes av padlere med lang erfaring og god kompetanse i padling. Havpadling byr nemlig på så mye! Når sola skinner og havet er speilblankt er det fantastisk å være ute i kajakken. Det er det ingen tvil om. Men når det «rusker litt» er kanhende naturen og opplevelsene enda mer intense! Med øvelse og veiledning og litt innsats kommer du lett dit – ut i bølgene. Med havkajakken 🙂

Havpadling er nok den mest vanlige kajakkaktiviteten, i Lofoten er så godt som 100% av padlerne havpadlere. Men det finnes andre grener innen padling. Elvepadling og kano er vel kjent for mange. Ellers finnes kajakkpolo, et kajakkballspill som foregår i basseng eller avgrenset område rett utenfor stranda. I klubben vil det i år inviteres til «flattvann» – det kan du lese mer om her.

Hva er passende antrekk for padling?

I dag er standardsvaret for padling i Nord-Norge tørrdrakt, og det er lett forståelig. Hovedregelen er å kle seg etter forholdene i vannet, ikke lufta. Under drakten foretrekker noen superundertøy, mens andre sverger til ull. Sånt får du finne ut av selv. Et eller flere lag alt ettersom.
Men det er fullt mulig å padle UTEN tørrdrakt, så lenge du er bevisst og har litt kunnskap om hva sjøen kan gjøre med deg om du er i vannet. Sensommeren er temperaturene rundt 11-12 grader, mens vinterstid er det 4-5 grader i vannet. Største faren for en padler er hypotermi – nedkjøling. Det går raskere enn du tror, og jo mer nedkjølt du blir jo større er sjansen for tragisk utfall.
Uten drakt er det viktig å padle (og øve) slik at du raskt kommer deg opp av vannet ved velt, og får på tørt og varmt tøy. «Nært land» og «tørt skifte» er nøkkelord. «Padle sammen med noen» er også nøkkelord.
Turtøy fungerer helt ok med overnevnte forbehold, og vær klar over at sjøvann kan etterlate flekker når det tørker.
Godt og lett fottøy og helst UTEN skolisser som kan sette seg fast i pedaler etc. Seilerstøvler med «små» såler kan brukes. Ellers stor sjans for at du blir litt våt på føtter ved inn- og utgang av kajakken.